Goed personeel is goud waard. Bescherm hen met de beste dekkingen en bied hen de beste voordelen.

Arbeidsongevallen

Heb je personeel in dienst? Dan ben je wettelijk verplicht om daarvoor een arbeidsongevallenverzekering te onderschrijven. Naast een wettelijke verplichting is het ook een positief signaal van een werkgever naar zijn mensen. Maar wat houdt het precies in?

Wat is een arbeidsongeval?

Niet elk ongeval dat gebeurt tijdens de werkuren, is een arbeidsongeval. Het moet gaan om een ongeval dat zich tijdens en door het werk voordoet én wordt veroorzaakt door een plotse gebeurtenis die een letsel veroorzaakt.

Een ongeval dat zich voordoet op de normale weg naar en van het werk wordt ook beschouwd als een arbeidsongeval.

Groepsverzekering

Een groepsverzekering zorgt ervoor dat een aanvullend pensioen opgebouwd wordt voor (een bepaalde categorie van) je werknemers. Bij onderhandelingen om nieuwe werknemers aan te trekken, is een groepsverzekering zonder meer een belangrijke troef.

Voor wie?

Belangrijk is dat je een groepsverzekering afsluit voor al jouw werknemers of voor een duidelijk afgebakende categorie ervan. Kies je voor een bepaalde groep van medewerkers is het belangrijk dat je de anti-discriminatiewetgeving naleeft. Zo mag je bijvoorbeeld niet enkel de mannen een groepsverzekering toekennen. Ook een onderscheid op basis van het vroegere verschil in statuut arbeiders-bedienden is niet toegelaten.

Wil je een bepaald personeelslid iets meer geven, dan kan je, bovenop de gewone groepsverzekering, een Individuele pensioentoezegging (IPT) voor loontrekkenden afsluiten.

Hospitalisatie

Een ziekenhuisopname kost handenvol geld. Werkgevers kunnen hun personeelsleden dan ook een zeer aantrekkelijk extralegaal voordeel gunnen onder de vorm van een hospitalisatieverzekering. Wij zetten één en ander voor jou op een rijtje.

Waaruit bestaat de dekking?

De exacte waarborgen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Hieronder geven we alvast een overzicht van de belangrijkste dekkingen.

Medische kosten
Een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten van een ziekenhuisopname terug, na de tussenkomst van het ziekenfonds. Dat laatste is niet onbelangrijk: de betere polissen op de markt betalen ook de prestaties terug als het ziekenfonds helemaal niet tussenkomt. Bij sommige verzekeringen is er echter geen terugbetaling als ook het ziekenfonds weigert tussen te komen.

Ook de kosten voor het vervoer met een ziekenwagen en eventuele transfers tussen ziekenhuizen worden vergoed. In bepaalde polissen is zelfs transport vanop de plaats van een ongeval per helikopter naar het ziekenhuis verzekerd.

Ambulante verzorging
De kosten voor ambulante verzorging die verband houden met de ziekenhuisopname en vallen in een bepaalde periode voor en na de opname, worden terugbetaald. Dat kan bijvoorbeeld gaan over geneesmiddelen, prothesen, kinesitherapie, orthopedische apparaten (lenzen, brilglazen, krukken …). Welke ambulante zorgen precies worden terugbetaald en gedurende welke periode, hangt af van de bijzondere voorwaarden van de polis.

Sommige verzekeringen betalen ook de ambulante zorgen terug, zelfs als er geen ziekenhuisopname geweest is.

Wereldwijde dekking
De hospitalisatieverzekering is meestal geldig in de hele wereld. Sommige polissen voorzien wel in een beperktere tussenkomst voor opnames in de Verenigde Staten en Canada. Ook daarover geven de bijzondere voorwaarden uitsluitsel.

Extra waarborgen
Afhankelijk van de specifieke waarborgen in de verzekering is het mogelijk dat ook de volgende dekkingen voorzien zijn:

  • reddingskosten;
  • repatriëringskosten van het slachtoffer van een ongeval;
  • repatriëringskosten van de andere verzekerden bij een gezondheidsevacuatie of het overlijden van een verzekerde in het buitenland;
  • het versturen van geneesmiddelen, prothesen en brillen;
  • het bezoeken van een verzekerde die in het buitenland in het ziekenhuis opgenomen werd;
  • psychologische bijstand.

Op zoek naar persoonlijk advies of meer informatie?

Wij helpen je graag verder!

Links

Als particulier

Als ondernemer

Site